Algemene Voorwaarden

Als je geen gebruik maakt van algemene voorwaarden, ben je misschien van mening dat ze  voor jouw bedrijf niet nodig zijn.
Wees er echter van bewust, dat een eventueel meningsverschil dan wordt getoetst aan de hand van de verkoopvoorwaarden van je leverancier of de inkoopvoorwaarden van je afnemer. Zij hebben immers gedaan wat jij niet nodig vind: je handelspartner laten weten hoe je met geschilpunten omgaat. En als je alleen  zaken doet met particulieren, dan heb je ook nog eens te maken met de wet handhaving consumentenbescherming.

Denk je dat je wel rondkomt met een kopie van de voorwaarden van een
collega-ondernemer, pas die dan zorgvuldig aan, zodat ze specifiek op jouw bedrijfsactiviteiten van toepassing zijn. Maar ook als je ze helemaal zelf in elkaar knutselt, houd dan rekening met onderstaande belangrijke aandachtspunten:

    • Je voorwaarden zijn geen bijkomstigheden “waar je toch niets mee doet”. Ze lijken misschien niet belangrijk, maar ze zijn van onschatbare waarde, als je met je handelspartner of je klant een verschil van mening krijgt.
    • Houd met het opstellen rekening met de bepalingen, die in de wet zijn opgenomen onder de noemer grijze en zwarte lijst. Ze gaan over wat je redelijkerwijs in je voorwaarden mag vermelden.
    • Zorg er voor dat alleen jóuw voorwaarden van toepassing zijn en dat je er in financiële zin niet op aangesproken kunt worden.
    • Stel ze reëel genoeg op, maar geef ook duidelijk je grenzen aan.
    • BELANGRIJK:  Alleen afdrukken op de achterzijde van je factuur is niet voldoende.

Overtuig je ervan dat je handelspartner je algemene voorwaarden ook werkelijk ontvangen heeft. Lezen is zijn eigen verantwoordelijkheid, maar dat geldt natuurlijk ook voor jouzelf.
Als je er niet genoeg tijd en aandacht aan wilt of kunt besteden, zorg dan dat je iemand vindt die dat voor jou of samen met jou wil doen, of neem direct met mij contact op.

Ik help je graag verder.

Wim

 

logoweb2view      logo     Team ballen      jiglogo      LogoAWG-def     Logo adviesbureau     Logogritt AWG site

Basic RGB         JAG-logo-zonder-tekst         Profielbalk-2        logoshifty AWG site        logo_new